Wil je in Harderwijk en omgeving andere LBGTI’ers leren kennen? Ben je nieuwsgierig naar wie je bent? Weet je nog niet of je op jongens of meisjes valt, of schaam je je voor wat je voelt? Weet je je geen raad meer omdat je als jongen op jongens valt? Wil je gewoon eens kletsen over hoe het is om ‘het’ te zijn, of wil je alleen maar je gay flirt skills testen en een leuke avond hebben met andere LBGTI’ers?

Village People brengt LBGTI’s uit alle culturen bij elkaar: elke 1e en 3e donderdag van de maand in het Village People Café, op de dansvloer, online en op filma- en thema avonden.

Village people
De naam Village People vinden wij een naam die goed bij dit project past. Het zegt wat wij zijn: people from the village, maar is tegelijk ook een feestelijke naam, met een knipoog. Iedereen in onze LHBTI-doelgroep kent ‘The Village People’ wel, bekend van disconummer als YMCA en In the navy.

LBGTI bespreekbaar maken
Maar wij zíjn ook écht Village People; we zitten er zelf middenin; we zitten allemaal in dezelfde gay pride boot en willen een vangnet voor elkaar en andere uit de regio zijn. We willen met z’n allen een openlijke en toegankelijke LBGTI-scene opzetten en LBGTI bespreekbaar maken. In de uitingen zal dit tot uitdrukking komen in aan de ene kant dorpse folklore en aan de andere kant gay uitdagende uitingen. Dat roept vragen op, het trekt aandacht. Daarmee vragen we aandacht van niet-LBGTI’ers: zie ons zoals we zijn en wij mogen er óók zijn. Niet als een geijkt plaatje, maar gewoon zoals we zijn: gewone mensen, die toevallig op iemand van hetzelfde geslacht verliefd worden, of ervan houden om als man in vrouwenkleding te lopen, of interseksueel zijn.

Waarom
Er is in de regio/driehoek Zwolle, Amersfoort, Arnhem geen enkele plek waar LBGTI’ers samen (kunnen) komen.

In België en Nederland wordt vaak gezegd dat één op de tien inwoners in mindere of meerdere mate homoseksueel is. Uit het rapport “Niet te ver uit de kast” van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2012 blijkt dat grofweg 4% van de mannen en 3% van de vrouwen zich als homoseksueel, resp. lesbisch identificeert. Tel je daarbij biseksuelen, transgenders en interseksuelen op, dan mogen we uitgaan van minimaal 7%. Dat afgezet tegen de 400.000 inwoners in de driehoek Zwolle, Amersfoort, Arnhem betekent dat, dat onze doelgroep uit minimaal zo’n 28.000 LBGTI’ers bestaat. Een doelgroep, een minderheid, waar we in onze regio en in onze stad niet omheen kunnen, vinden wij.

Acceptatie
Tegelijk is het ook een doelgroep die moeilijk wordt geaccepteerd en waarvoor tot op heden in Harderwijk en omgeving niets werd georganiseerd. Kinderen die LBGTI zijn en uit religieuze gezinnen komen, worden vaak moeilijke geaccepteerd in hun gezin. Dit is dus dubbel zwaar, want ze moeten vaak kiezen tussen zichzelf of hun familie en dat is een heel moeilijk dilemma, dat eigenlijk geen keuze zou moeten zijn.