Wil je in Harderwijk en omgeving andere lhbtiq’ers leren kennen? Ben je nieuwsgierig naar wie je bent? Weet je nog niet of je op jongens of meisjes valt, of schaam je je voor wat je voelt? Weet je je geen raad meer omdat je als jongen op jongens valt? Of wil je gewoon eens kletsen over hoe het is om ‘het’ te zijn, of wil je alleen maar je gay flirt skills testen en een leuke middag of avond hebben met andere lhbtiq’ers?

Village People brengt lhbtiq’ers van alle leeftijden en uit alle culturen bij elkaar: elke 1e en 3e donderdag van de maand in het Village People Café, iedere 2e donderdagmiddag van de maand in de VP Salon en elke laatste zaterdagmiddag van de maand in het VP Jongerencafé. Dus aan tafel, op de dansvloer, online en op film- en thema-avonden.

De naam Village People
De naam Village People vinden wij een naam die goed bij dit lhbtiq-project past. Het legt precies uit wat wij zijn: people from the village. Tegelijk is het ook een feestelijke naam, met een knipoog. Iedereen in de lhbtiq-doelgroep kent ‘The Village People’ wel, bekend van disconummers als YMCA en In the navy.

Lhbtiq+ bespreekbaar maken
Maar wij zíjn ook écht de Village People; we zitten er zelf middenin; we zitten allemaal in dezelfde gay pride boot en willen een vangnet voor elkaar en andere lhbtiq’ers uit de regio zijn. We willen met z’n allen een openlijke en toegankelijke lhbtiq-scene opzetten en lhbtiq bespreekbaar maken.

Over lhbtiq+
In België en Nederland wordt vaak gezegd dat één op de tien inwoners in mindere of meerdere mate homoseksueel is. Uit het rapport “Niet te ver uit de kast” van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2012 blijkt dat grofweg 4% van de mannen en 3% van de vrouwen zich als homoseksueel, resp. lesbisch identificeert. Tel je daarbij biseksuelen, transgenders en interseksuelen op, dan mogen we uitgaan van minimaal 7%. Dat afgezet tegen de 400.000 inwoners in de driehoek Zwolle, Amersfoort, Arnhem betekent dat, dat onze doelgroep uit minimaal zo’n 28.000 lhbtiq’ers bestaat. Een doelgroep, een minderheid, waar we in onze regio en in onze stad niet omheen kunnen, vinden wij.

Acceptatie
Tegelijk is het ook een doelgroep die moeilijk wordt geaccepteerd en waarvoor tot op heden in Harderwijk en omgeving niets werd georganiseerd. Kinderen die lhbtiq+ zijn en uit religieuze gezinnen komen, worden vaak moeilijke geaccepteerd in hun gezin. Dit is dus dubbel zwaar, want ze moeten vaak kiezen tussen zichzelf of hun familie en dat is een heel moeilijk dilemma, dat eigenlijk geen keuze zou moeten zijn.